Інший погляд

МАТЧ ЛЕГЕНД: творимо історію вже сьогодні!

1 вересня 2024 року відбулася подія, яка до останнього моменту була під сумнівом…
Всі 90-ті та нульові роки Камʼянець-Подільський в будь-яких довідниках відзначався в першу чергу як історична столиця Поділля, а з іншого боку був відомий на Україну та увесь світ завдяки екзотичному виду спорту, через що і отримав незвичний статус мотобольної столиці Правобережної України. Про місто знали через фортецю та Мотобол. Сьогодні в нашому місті до виду спорту мотоболу більше ставляться як до традиції, але так було до історичної події, яка отримала назву «Матч легенд».

В першу неділю вересня заради памʼяті загиблих камʼянецьких воїнів Романа Горбатюка, воїнів 211 пантонної бригади та інших відбулась благодійна спортивна акція. Під час події зібрались справжні ветерани Подільського мотобольного спорту та сучасні гравці.
Сергій Макаренко, майстер спорту, команда «Поділля» (1979-1996), 65 років: «Єдине, що можу сказати, що мене на цьому полі не було 30 років. Сьогодні виїжджаю знову. Останнє, що памʼятаю були шестиразовими чемпіонами незалежної України і володарями всіх кубків.»
Віталій Пʼянов, капітан команди «Поділля – легенди», 62 роки: «Моє очікування від гри тільки одне: отримання задоволення для себе та глядачів.»
Будучи присутнім на матчі відчувалось чітке розуміння в цей день, що мало того що від гри годі очікувати якогось спеціального драйву, але й просто стояло питання чи «пенсіонери-дідугани» взагалі виїдуть на поле. Проте, вже після першого тайму стало зрозуміло, що «молодняку» доведеться не легко. І хоча налякані авторитетом ветеранів в перших таймах молоде «Поділля Мотор»тримали перевагу на своєму боці. Проте, в процесі гри, старшаки очікувано отримали іскру запалу  – скинули миттєво втому останніх десятиліть і досвід повернувся. Програючи з рахунком 0:4 в першому таймі, –  в третьому таймі рахунок вже був 5:4 на користь легенд. Станом на початок 4-го тайму інтрига була максимальна – рахунок 7:7… Трибуни, відверто, і, неочікувано для себе, божеволіли…!
Численні вболівальники, які щиро вітали появу 71-річного майстра спорту міжнародного класу Володимира Даниляка на полі на початку, –  не прогадали. Досвід переміг молодість! Фінальний рахунок матчу 8:7 на користь легенд.
Сергій Шварчук «Шварц»,воротар команди «Поділля», 1985-2015, кращий воротар Європи 1997 р., 54 роки: «Відверто скажу, такої гри навіть не очікував. З третього тайму вже не відчував ні ваги,  ні втоми.»
Треба усвідомити, що більшість ветеранів виїжджали на наше мотобольне поле на радянській мототехніці. І сучасні агресивні мотоцикли це була не просто новинка, а абсолютно новий досвід. Проте багато десятирічна практика та внутрішній драйв швидко підкорила сучасну техніку ветеранам.
Навіть країна-агресор та Білорусь слідкували з інтересом через соцмережі та фейсбук трансляцію за даним матчем.
Володимир Даниляк, майстер спорту міжнародного класу, команда «Поділля, 1979-2019, 71 рік: «Я щиро радий, що ми змогли показати і таку гру, і зібрати кошти хлопцям на передову. Мотобол для мене – все! Ми всі в захваті від цього дійства. В першу чергу в памʼять про тих, хто зробив Мотобол легендою як для Камʼянця, так і всієї України. Це Вʼячеслав та Валерій Дідуки, Павло Тіхун, Валерій Мороховець, брати Волинкіни, Олександр Ажгеревич. Вічна памʼять.»
Вже 15 вересня о 17:00 стартуватиме стандартний календар чемпіонату України з мотоболу і перша зустріч команди «Поділля Мотор» з командою «Дружба» с.Мачухи, Полтавська Обл. Проте «Матч легенд» в нашому місті Камʼянець-Подільському від сьогодні і назавжди залишиться знаковою подією в мотоспорті як України, так і нашого Поділля назавжди.
P.S. В жовтні цього року в кінотеатрі «Юність» буде спеціальна окрема презентація відеоролика огляду цієї історичної події.

Подяки:
інформаційному партнеру «Матчу ветеранів» – обласному щотижневику «Подолянин» Прийом учасників гостей «Матчу ветеранів» – Галині Локай та готельному комплексу «Ксенія», с.Врублівці  За сприяння у веденні турніру – Всеукраїнській благодійній організації «СІНЕРГІКОН»

 

Андрій РАДНЮК

Залишити відповідь