6.1.2018 матч у Розсошенцях

6 жовтня 2018 році у с. Россошенці, що під Полтавою, відбувся товариський матч, присвячений 45-й річниці найвизначніший даті українського мотоболу. Тоді у 1973 році Полтавський “Вимпел” виграв чемпіонат СРСР. Для порівняння, це приблизно аналогічно виграти Лігу Чемпіонів футбольним клубом.
Що побачив я. Старий стадіон, на якому ще роки 3 назад із металевих конструкцій, що мають якусь вагу, лишались турнікети (скотопрогонники) на вході. Нині іх вже нема, і до цього матчу місце дуже сильно нагадувало пустир. Проте мотобол жив у думках його прихильників. Минулого разу далі фоток відомих у колишньому і розмов справа не пішла, нині відбувся повноцінний мотобольний матч. Справа в тому, що Щербанівська ОТГ (це найменше адміністративне утворення нині у Україні) поклала око на безхозну землю, що нині належить ТСОУ (нащадок радянського ДОСААФу, аббревіатуру написав по-російськи для ясності). І під соусом відродженням мотоболу запросило ділянку у довгострокову аренду. Проте про відродження “Випелу” справа не йшла, а стадіон без команди – це нонсенс. І тут з’являється Шевченко Олександр, звичайний мотобольний вболівальник, який організовує практично за власний рахунок показовий матч, і з яким керівництво областної ланки ТСОУ раде співпрацювати у справі відродження колись славетної команди. Першочерговий намір провести показовий виступ ветеранів “Вимпела” на мотоциклах “Вимпелу” розбився о реальність дуже швидко. Дружба, якій через покійного нині Мороховця, дісталися 2 Хускварни (1 у робочому стані, на якій грає Кінаш), 1 Хонда (длінномерний мотоцикл, на якому грав Калінін), та металобрухт помаранчевого кольору а-ля Ротекс, запросила за аренду мотоциклів 8 тис. грн. Після цього виникла ідея провести товариську зустріч, учасників якої до останнього тримали у таємниці. Проте треба подякувати керівництву “Ниви”, “Колосу” та арбітрам (Олегу Геращенку і Станіславу Жуку), які за власний рахунок приїхали та відіграли\відсудили матч. Команди зіграли, свято відбулося, близько 600 уболівальників подивилися матч. Описувати події особливо сенсу не бачу. Скажу лише, що товарняк, у якому можна було забити 10 м’ячів на двох виявився запеклими напруженим поєдинком. Таке враження, що “Колос” не наївся мотоболом, Валерій Зимовець та Вадим Кондратенко приємно виділялися активністю на полі. “Нива” ж зіграла на класі і заслужено перемогла. Спочатку Валерій Зимовець привіз пенальті у власні ворота, потім двічі помилявся захист, коли наддосвідчений Володимир Калінін лишався за бровкою замість Сергія Васіна. Ітого 3 : 1 (Бойко Віт., Ходосов, Пузик; Зимовець Вал.), показові виступи спідвеїстів і головне питання: а що далі? А от тут вже позитив якось закінчується. Техніки “Вимпела”, на якій можна грати, вже нема. Грошей, яки відродити клуб і провести сезон, у організатора матчу, схоже теж нема. Тож надія на потенційних спонсорів. Чи вдасться? Дізнаємось наступного року.

По закінченню матчу Володимир Калінін дав класне, хоч і занадто песимістичне інтерв’ю, з якого у кадр не потрапило майже нічого (. Я стояв поруч, слухав, а коли побачив підсумковий результат на ютюбі, неприємно здивувався. Все-таки мотобол для пересічного журналіста – це щось далеке і екзотичне. Навіть, коли відбувається у тебе під боком.
https://www.youtube.com/watch?v=0J_kTBNSdDU

Більш розгорнутий репортаж від інших журналісті знайдено тут

Власні світлини виклав у фейсбук:
стадіон
гра
минула велич

Автора світлин із галереї, нажаль, загубив((

Залишити відповідь