Замість спорту — суд: полтавський мототрек став предметом юридичної тяганини

Розповідаємо історію про арену для мотоболу, на якій давно ніхто не грав

У жовтні 2018-го після 16-річного простою на легендарному полтавському мототреку відбувся товариський мотобольний матч між «Нивою» з Вишняків та новосанжарським «Колосом». Вхід для вболівальників був вільним, тож гру змогли відвідати всі бажаючі. Старші любителі спорту, які застали виступи полтавського «Вимпела» мали привід трохи поностальгувати за минулим, ну а молоді полтавці, які можливо жодного разу не бачили мотоболу (адже він на Полтавщині зосереджений в районах, але не у місті) могли відкрити для себе цю гру.

В той день велося багато розмов про минуле «Вимпел» та часто лунало слово «відродження». Пройшло два роки, у Полтаві так і не з’явилося мотобольної команди. Через коронавірус і карантин, скасували Чемпіонат України з мотоболу 2020, проте навіть якби першість відбулася — Полтава була б без команди.

Варто відзначити, що для більшості українців мотобол — це не надто відомий і доволі екзотичний вид спорту. Багато хто називає його «футболом на мотоциклах». Тож у такій ситуації, мотобольна команда в обласному центрі змогла б стати його «родзинкою», стійкою асоціацією. Особливо це актуально на фоні останніх розмов про розвиток туризму, бренд міста і т. д.

Втім, ще не пройшло й двох років після вищезгаданого «товарняка» між «Нивою» і «Колосом» і мототрек знову заріс травою, а бокси призначені для мотоциклів використовуються не мотоболістами, і не для спорту.

Як це було раніше

Колись мототрек на Розсошенцях збирав аншлаги на матчах мотобольного «Вимпела» і змаганнях зі спідвею. На архівних світлинах та відео різних часів можна побачити вщент заповнені трибуни.

На архівних світлинах та відео різних часів можна побачити вщент заповнені трибуни.
https://youtu.be/6PN4daoT61s

Зараз же у мотобол в Полтаві не грають, а земельна ділянка на якій знаходиться мототрек стала предметом судових розбірок.

Кому і як належала земля

У радянські часи існувала така організація як ДТСААФ (Всесоюзне Ордена Червоного Прапора Добровільне товариство сприяння армії авіації і флоту). Це давня патріотична організація, заснована ще у 1951-му році шляхом об’єднання всіх наявних військово-патріотичних товариств. Організація займалася військово-патріотичним вихованням молоді і — чомусь — технічними видами спорту, зокрема й мотоболом. В часи СРСР це була потужна структура, яка мала мережу представництв у регіонах і на балансі якої було багато об’єктів, зокрема і полтавський мототрек.

Після того як Радянський Союз розвалився правонаступницею ДТСААФ на території України стала нова організація, а саме ТСОУ (Товариство сприяння обороні України). По факту змінилася лише назва і територія охоплення, функції організації залишилися такими ж, і зокрема розвиток технічних і прикладних видів спорту, а також службового собаківництва з усіма видами кінологічної діяльності. Відповідно і мототрек, на якому виступав «Вимпел» відійшов ТСОУ.

Суперечки між ТСОУ і місцевою владою

У 1973-му році «Вимпел» став Чемпіоном та володарем Кубка СРСР з мотоболу. У 2013-му році відбувся ряд урочистостей присвячений 40-річчю цього тріумфу, і вже під час цих заходів звучали думки стосовно того що робити з мототреком. Вже тоді він був предметом суперечок і взаємних звинувачень ТСОУ і місцевої влади. Ну і заростав бур’яном без натяку на мотобол. Детальніше про ті дискусії можна почитати тут.

Вже після того вищезгаданого товариського матчу, протистояння поновилися. Територіально земля під мототреком відноситься до Щербанівської сільської ради. У жовтні 2018-го депутати цієї селищної ради на сесії вирішили припинити СТК ТСОУ право постійного користування цією земельною ділянкою. Також в рішенні йдеться про взяття цієї землі до запасу сільської ради без зміни цільового призначення. Про початок цих протистоянь, пов’язаних з «Вимпелом», ТСОУ та Щербанівською владою розповідали наші колеги з PTV.

https://youtu.be/QcY0Xd4ZJfQ

Саме з цим самим цільовим призначенням і виникнули проблеми. Територія мототреку призначена для занять спортом. Йдеться про спортивно-технічний клуб. Таким чином ТСОУ звинувачують якраз у нецільовому використанні цієї земельної ділянки, яка призначена для функціонування спортивно-технічного клубу. Таким чином протистояння між Щербанівською сільською радою та обласною організацією ТСОУ перетворилося на паперову тяганину.

Владислав ВЛАСЕНКО, «Полтавщина Спорт»
Матеріал з сайту https://sport.pl.ua/news/16616/ 

Залишити відповідь